Ny specialefterskole for unge med autisme

Efterskolen Under Lien forventer at åbne dørene for det første hold efterskoleelever på Vestkystvejen i Tranum i august 2022 (obs! udskudt, der arbejdes på at finde den fornødne startkapital)

Alle skal have mulighed for et fedt efterskoleophold, og der er brug for en efterskole, som er særligt  målrettet elever med autisme. Der har manglet et efterskoletilbud til de elever, som er bogligt stærke, men har brug for specialundervisning på små hold og en rolig og struktureret hverdag. På Efterskolen Under Lien får de mulighed for at tage en fuld 9. og 10. klasses afgangsprøve. Efterskolen bliver et supplement til de eksisterende specialefterskoler. 

 

“Der mangler et efterskoletilbud til vores gruppe af elever - det tilbud får de nu med Efterskolen Under Lien” siger bestyrelsesmedlem Casper Bue Jensen, som er skoleleder for K-klasserne på Klokkerholm Skole. 

 

På Efterskolen Under Lien bliver der et særligt fokus på livsduelighed, så efterskoleopholdet bliver en god byggesten til livet. Her kommer eleverne til at opleve glæden ved at være en del at et fællesskab på nogle præmisser, der tager hensyn til deres individuelle udfordringer. 

 

“Det har indtil nu været virkelig vanskeligt at finde en efterskole, som både kan give tilstrækkeligt faglige udfordringer og samtidig rumme de særlige behov en ung med autisme har. Man skal enten gå på kompromis med det faglige eller med de pædagogiske og fysiske rammer.” siger Chalotte Søgaard, som er bestyrelsesmedlem og mor til en pige med autisme.

 

Bag planerne om at oprette Efterskolen Under Lien står det kommende forstanderpar, Sara og Lars Tornøe samt en bestyrelse og en skolekreds. De har længe været i dialog med Jammerbugt Kommune om bygningerne, som tidligere har været asylcenter, og er glade for, at økonomiudvalget nu har valgt at pege på Efterskolen Under Lien som det projekt, de ønsker at se realiseret på Vestkystvejen. 

 

“Vi er virkelig glade for, at Jammerbugt Kommune har valgt at give os muligheden for at etablere efterskole i det gamle asylcenter, og vi ser frem til den videre dialog med kommunen om alle de formelle detaljer.” udtaler bestyrelsesformand Peter Stecher.

 

Efterskolen Under Lien forventer at slå dørene op for de første 56 elever i august 2022 (åbning udskudt), men inden da er der meget at gøre. “Foran os ligger en masse spændende opgaver. Vi skal have en ansøgning klar til Undervisningsministeriet inden 1. oktober, vi skal fundraise, og vi skal i gang med at renovere og indrette bygningerne, så der bliver nogle lækre elevværelser og undervisningslokaler at vise frem til de kommende elever. Og så skal vi selvfølgelig i dialog med de mange mulige samarbejdspartnere” udtaler forstanderparret.For uddybning kontakt:

Lars Tornøe, mobil: 40 96 34 99

Sara Tornøe, mobil 51 20 40 95

 

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Efterskolen Under Lien

Efterskolen under Lien er en specialefterskole for 9. og 10. klasses elever med autisme eller autistisk tænkning. Efterskolens rammer og pædagogiske tilgang er målrettet elevernes særlige behov, så eleverne får de bedst mulige vilkår for at udvikle sig fagligt og personligt. 

 

Målgruppe

På Efterskolen Under Lien er elever med autisme eller autistisk tænkning vores målgruppe. Det er elever, som kan have vanskeligt ved at afkode og navigere i sociale sammenhænge, elever som har haft vanskeligheder ved at opbygge og fastholde venskaber. Derfor er medarbejderne relations stærke voksne med indsigt, nærværd og ro. 

Vores elever kommer fra alle socialklasser i samfundet. Nogle har flere skoleskift bag sig i en søgen på det skoletilbud der giver den fornødne faglighed kombineret med den nødvendige social støtte.

Vores målgruppe er normaltbegavede unge, der har som mål at bestå folkeskolens afgangsprøve - eller allerede har har bestået denne. Hverdagen er tilrettelagt så efterskolen i videst mulige omfang understøtter målet om folkeskolens prøver, men samtidig giver eleverne mulighed for at opbygge venskaber, opleve hverdagen som meningsfuld og blive i stand til at træffe beslutninger der underbygger egne mål og ønsker.

 

Vi tilbyder eleven: 

  • 9. og 10. klasses afgangsprøve i rolige og trygge rammer, hvor der er fokus på den enkelte elevs potentialer
  • Støtte til, at mestre eget liv og give mulighed for at indgå i sociale fællesskaber
  • Valgfag og fritidsaktiviteter, som giver mulighed for fordybelse i en særlig interesse, og være med til at inspirere til nye interesser
  • Hverdagen på skolen er tilrettelagt med en udpræget grad af forudsigelighed, hvor der er tid til - og rum for, de nødvendige pauser.
  • Eleverne bor i mindre grupper (2 eller 4 personers gruppe) og har alle eget værelse. Værelserne har udgang til en stue/fællesområde med 1-3 andre elever
  • Eleverne får støtte i hverdagen af en kontaktlærer og trivselslærer
  • Skolen ligger 1 km. fra Tranum i smuk natur midt mellem hede, skov og Vesterhavet - det giver en helt særlig ro
  • Efterskolen er en lille skole med et begrænset antal pladser, max 64 elever.

 

Det er efterskolens intention at samarbejde bredt og understøtte lokalområdets mulighed for udvikling. Det er vores mål at Efterskolen Under Lien kommer på landkortet som stedet hvor natur, udvikling, faglighed og nærvær trives i samklang.

Det er planen at vi slår dørene op for 64 elever og 22 medarbejdere sommeren 2023 (Åbning udskudt indtil økonomien er på plads)

 

Skolens adresse er ikke offentlig endnu - vi arbejder på det.